Dolandırıcıların yeni adresi Facebook Marketplace

Son zamanlarda artan dolandırıcılık olaylarına bir yenisi de Facebook isimli sosyal medya platformu üzerinde hizmet veren Marketplace alışveriş uygulaması oldu.

Yayın: 21 Nisan 2024 - Pazar - Güncelleme: 21.04.2024 15:01:00
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.

Rize Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, facebook sayfası üzerinde yer alan marketplace bölümünde, kendilerini Asker ya da Polis olarak belirten dolandırıcıların, sattıklarını iddia ettikleri uygun fiyatlı ürünlerle vatandaşları kandırdıkları ve bu tür dolandırıcılara karşı dikkatli olunması gerektiği belirtildi.

FACEBOOK MARKETPLACE ÜZERİNDEN DOLANDIRICILIK SİSTEMİ ŞÖYLE İŞLİYOR:

1. Son dönemlerde alım satım sitelerinde farklı yöntemlerle pek çok girişimde bulunan dolandırıcılar, bu kez gerçek kullanıcı profili imajı ile facebook marketplace platformunu kullanmaya başladı. Ürünlerin fiyatlarını uygun tutarak vatandaşların ilgisini çeken dolandırıcılar aynı ilan fotoğrafı ile farklı hesaplar açarak her defasında farklı bir vatandaşı hedefine alıyorlar. 

2. Dolandırıcılar, güven vermesi açısından bu profillerde asker ve polis üniformalı kişilerin fotoğraflarını tercih ediyorlar. Vatandaşlarıdolandırmak için uygun fiyatlar belirleyen dolandırıcılar, bu uygun fiyata ikna edebilmek için ilan açıklamasında gerçek dışı çeşitli nedenler kurguluyorlar. Genellikle, "nakit ihtiyacından satılık", "daha 3 aylık, garantisi devam ediyor" gibi ifadeler kullanarak vatandaşların güvenini kazanmayı amaçlıyorlar.

3. Satın alma sürecini, popüler alışveriş portallarınıngüvenli ödeme sistemleri ile sağladıklarını söyleyen dolandırıcılar, dolandırma sürecini tam da bu aşamada gerçekleştiriyor.Oluşturdukları sahte ilana iletişim bilgisi olarak ekledikleri yabancı şahısların üzerine kayıtlı bulunan cep telefon numarası aracılığı ile Whatsapp uygulamasından vatandaş ile görüşmeye devam ederek oluşturdukları güvenilir ödeme sistemlerini taklit eden web sitelerine benzer sitelere ait link adreslerini (örneğin; sahibinden.com sitesine benzer oluşturulmuş sahte link adresi gönderiyorlar. Aslında var olmayan kendi oluşturdukları sadece sizin görebileceğiniz sahte ilanı görüyorsunuz.) gönderen dolandırıcılar, genellikle IBAN adresine gönderim yapılmasını talep ediyorlar. 

DOLANDIRICILARIN AĞINA DÜŞMEMEK İÇİN NE YAPMALI?

Dolandırıcıların ağına düşmemek için alışveriş yapılan web sitesinin adres çubuğu kontrol edilmeli,  bu adres çubuğunda yazan site adı ile orjinal site adının uyuşup uyuşmadığı karşılaştırılmalıdır.

Facebook üzerinden gerçek dışı vaatlerde bulunan reklam ve sponsorlu olarak yayınlanan gönderiler ile Marketplace bölümünde oluşturulan fiyatı piyasa değerinin çok altında olan sahte ürün ilanlarından uzak durmalısınız.

Bilinirliği fazla olan internet sitelerini taklit eden, sahte web sitelerinden ve aynı şekilde sahte mobil uygulamalarından herhangi bir işlem yapılmamalı, para gönderilmemeli ve kişisel bilgiler paylaşılmamalıdır.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.