BALIK DERİ VE KILÇIĞINDAN PROTEİN TOZU ÜRETTİ

Rize RTEÜ Su ürünleri fakültesinde öğretim üyesi Ayşe Demirtaş Balık kılçığı ve derisinden Protein tozu ve Lelatin elde ederek TÜBİTAK dan destek aldı.

Yayın: 09 Ocak 2024 - Salı - Güncelleme: 09.01.2024 13:33:00
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.

Haber:   Kenan ÜKYUZ

RİZE: RTE Üniversite Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Demirbaş, “Sıfır Atık Kapsamında Balık Deri ve Kılçığından Yerli Protein Tozu ve Jelatin Elde Edilmesi” başlıklı projesi ile TÜBİTAK 1512 Girişimcilik Destek Programı’ndan (BİGG) destek aldı.

Proje ile, su ürünleri işleme tesislerinde atık olarak nitelendirilen balık deri ve kılçıklarının toz haline getirilip ön işlemler, ekstraksiyon, filtrasyon, ekstrüder soğutma ve kurutma aşamalarından geçirilerek nihai ürün olarak protein tozu ve jelatin üretiminin yapılması planlanıyor.

İş fikri kapsamında, su ürünleri işleme tesislerinde bertaraf edilmek üzere bulunan tonlarca balık atıklarını yüksek değerli yeni ürünlere dönüştürerek ekonomiye kazandırmak üzere katma değer sağlanacak.

Söz konusu proje ile, sporcu ve sağlıklı beslenen potansiyel grup için hem doğal mineral bakımından zengin hem antioksidan katkılı balık kılçığından elde edilen "protein tozunun yanı sıra gıda zinciri marketleri, restoranlar ve paketlenmiş gıda üretimi yapan firmalar gibi müşteri grubunun taleplerini karşılayacak olan "balık jelatini" olmak üzere 2 segmente yönelik ürün elde edilmesi amaçlanıyor.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.